De ziekte van Trevor

 

De ziekte van Trevor ook wel Fairbank’s Disease of Trevor’s Disease, is een botaandoening die wordt gekenmerkt door een overgroei van kraakbeen, dat normaal aanwezig is, in de uiteinde van de lange botten. De uiteinde van de knie of enkel zijn meestal aangetast en/of een deel van de voet.

Er zijn 3 vormen bekend:

Op 1 enkel bot: ook wel de gelokaliseerde vorm;

Op meerdere botten in 1 been (meestal knie en enkel): is de klassieke vorm;

Heel ledemaat (van bekken tot de voet): is de gegeneraliseerde vorm.

Wat weten we nog meer van de ziekte van Trevor?

De oorzaak is onbekend en er is geen bewijs dat er erfelijke factoren een rol spelen bij de ontwikkeling. Meestal ontstaat er een pijnloze massa (aangroei van kraakbeen) of een zwelling aan de kant van het aangetaste gewricht.  Dit zijn goedaardige tumoren. Door de aangroei van het kraakbeen kan er een verminderend bewegingsbereik ontstaan bij het aangetaste gewricht. Soms kan er een schanier-vergrendeling of een gewrichtsmisvorming ontstaan. Vaak zie je een ledemaat verschil of een asymmetrische ledemaat vorming. Hoe ouder het kind wordt, dan neemt ook het kraakbeen in het gewricht toe in omvang. Het kraakbeen wordt bot. Dit noemt men Ossificatie of wel botvorming.

Wie kan de ziekte van Trevor krijgen?

  • kinderen tussen de 1 en 15 jaar;
  • Jongens krijgen vaker deze ziekte vaker dan meisjes;
  • De kans op deze ziekte is 1 op 1000.000 ( 1 op 1 miljoen).

De behandeling van de ziekte van Trevor bestaat uit het operatief verwijderen van het aangegroeide kraakbeen. (gemiddeld om de 2 jaar).